lastik 2

HER ARACIN LASTİĞİ FARKLIDIR

Lastik Boyutu

Lastiklerinizi eşdeğer bir şeyle değiştirecekseniz, doğru ebadı bilmeniz gerekir. Araba ve hafif kamyon lastiklerinin ebadı genellikle şu şekilde okunan kısa bir sayı ve harf dizisiyle ifade edilir: 245/40-R18. İlk sayı, lastiğin en geniş noktasındaki genişliğini milimetre cinsinden gösterir. Eğik çizgiden sonraki sayı, en boy oranı olarak adlandırılır ve yan duvarın genişliğin yüzdesi olarak ne kadar uzun olduğunu gösterir. Sayı ne kadar yüksek olursa, yan duvar o kadar uzun olur. Düşük profilli lastikler olarak adlandırılan spor arabalara ve güçlü arabalara takılan bodur lastikler, 30-40 en boy oranlarına sahiptir. Aile sedanları ve SUV’ları 45-60 aralığında veya daha uzundur. Dizideki son sayı, lastiğin takılması gereken tekerleğin inç cinsinden çapıdır. “R”, günümüzün hemen hemen tüm lastiklerinde olduğu gibi, bunun radyal bir lastik olduğunu belirtir.

 

Hız Derecesi

Lastikler ayrıca, yalnızca uzun bir süre boyunca ne kadar hızlı gidebileceklerini değil, aynı zamanda lastiklerin genel performans potansiyelini de gösteren bir hız derecelendirmesine sahiptir. Yüksek performanslı otomobiller için lastikler, genel aile sedanları ve SUV’lara göre daha yüksek hız derecesine sahiptir. Arabanızda bulunan orijinal lastiklerin hız derecesi, otomobilin ulaşabileceği maksimum hıza ve ayrıca önemli bir yerleşik güvenlik marjına göre ayarlanmıştır. Bu hız derecesi, lastik boyutunun hemen ardından gelen alfanümerik koddaki bir harf olarak ifade edilir. Harfler L’den Y’ye değişir ve maksimum hız aralıklarını 75 km’den 186 km’nin üzerine kadar kapsar.

Sırt Aşınma Bilgisi

Bir lastik setinden ne kadar mil bekleyebileceğinizi tahmin etmenize yardımcı olacak iki veri parçası vardır: diş aşınma derecesi ve lastik kilometre garantisi. Diş aşınma derecesi, lastiğin yanağında “diş aşınması” kelimesinden sonra bir sayı olarak listelenir. Bu sayı ne kadar yüksek olursa, lastiğin ömrü o kadar uzun olur. Ancak lastik aşınmasını belirlemek için kullanılan testler kesin değildir, dolayısıyla bu sayıda çok fazla değişkenlik vardır.

Potansiyel lastik ömrünü ölçmenin ve düşündüğünüz farklı lastiklerin beklenen ömürlerini karşılaştırmanın daha iyi bir yolu, üreticilerin diş ömrü garantilerine bakmaktır. Tüm lastikler olmasa da çoğu, üretim kalitesi/kusur garantilerine ek olarak diş ömrü garantisi taşır. Bu bilgiler çevrimiçi olarak veya lastik üreticisinin pazarlama materyallerinde bulunabilir. Sektörün genel kuralı, tüm sürücülerin yaklaşık dörtte üçünün lastiklerinin en azından diş ömrü garantisinde belirtilen kilometre kadar dayandığını görecek olmasıdır. Genel olarak, lastikleriniz garanti edilen kilometreden önce aşınırsa, eksik kaldığınız mil yüzdesi kadar kredi alabilirsiniz ve bunu daha sonra yeni bir lastik satın almak için kullanabilirsiniz.

Run-Flat Lastikler

Çok sayıda otomobil üreticisi, arabalarına fabrikadan çıkan run-flat lastikler takıyor. Bu lastikler, bir patlak onları havasız bıraksa bile düşük hızlarda kısa mesafelerde sürüş yapabilir ve yol kenarında lastik değiştirmenize gerek kalmadan evinize veya bir onarım tesisine ulaşmanızı sağlar. Aracınız run-flat ile geldiyse, bunları geleneksel lastiklerle değiştirme ve yedek lastik taşıma seçeneğiniz vardır (ancak run-flat ile donatılmış bazı arabaların aslında yedek lastik için bir bagaj bölmesi olmadığına dikkat edin). Ya da eskimiş run-flat ayakkabılarınızı başka bir run-flat ayakkabı seti ile değiştirebilirsiniz. Ve artık lastik basıncı izleme sistemleri yeni arabalarda zorunlu ekipman olduğundan, orijinal olarak onlarla birlikte gelmeyen bir arabaya run-flat bile takabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir