DOĞAL KAUÇUK
Doğal kauçuk, lastiklere özel performans özellikleri sağlar. Özellikle yırtılma ve yorulma çatlama direnci için iyidir.
SENTETİK POLİMERLER
Lastik imalatında kullanılan iki ana sentetik kauçuk polimeri, bütadien kauçuğu ve stiren bütadien kauçuğudur. Bu kauçuk polimerler, doğal kauçuk ile kombinasyon halinde kullanılır. Bu kauçuk polimerlerin fiziksel ve kimyasal özellikleri, lastikteki her bir bileşenin performansını ve ayrıca genel lastik performansını (yuvarlanma direnci, aşınma ve çekiş) belirler.
Diğer bir önemli sentetik kauçuk, yaygın olarak halobütil kauçuk olarak bilinen halojenli poliizobütilen kauçuktur (XIIR). Bu malzeme iç astarın geçirimsiz olmasına neden olur ve bu da lastiğin şişirilmiş durumda kalmasına yardımcı olur.
ÇELİK
Lastik kuşaklarında ve damaklarında ve kamyon lastiklerinin katlarında çelik tel kullanılır. Sırtın altındaki kayışlar, lastik mahfazasını sertleştirmeye ve aşınma performansını ve lastik tutuşunu iyileştirmeye yarar. Kordon teli lastiği tutturur ve tekerleğe kilitler.
TEKSTİL
Lastiklerdeki tekstiller, lastiği güçlendiren çeşitli kumaş kordlardır. Lastik kumaş kordlar boyutsal stabilite sağlar ve araç ağırlığını desteklemeye yardımcı olur.
Bu tekstiller polyester kord bezi, suni ipek kord bezi, naylon kord bezi ve aramid kord bezidir. Yolcu lastiklerinde lastik katlarını yapmak için kullanılırlar. Lastik karkasında birincil takviye malzemesi olarak görev yaparken, lastiğin farklı yol koşullarında şeklini korumasına yardımcı olarak, lastiğe ek dayanıklılık ve performans özellikleri sağlar.
DOLGULAR (KARBON SİYAH, AMORF ÇÖKÜLMÜŞ SİLİKA)
Hem karbon siyahı hem de silika, kauçuğu güçlendiren, yani yırtılma, çekme mukavemeti ve aşınma gibi özellikleri iyileştiren dolgu maddeleridir. Bu, geliştirilmiş aşınma performansı ve çekiş ile sonuçlanır. Silika kullanımı yuvarlanma direncini artırır.
ANTİOKSİDANLAR
Antioksidanlar, kauçuğun sıcaklık ve oksijen maruziyetinin etkisiyle parçalanmasını önlemeye yardımcı olur.
ANTİYOZONANTLAR
Antiozonantlar, ozona maruz kalmanın lastik yüzeyindeki etkilerini engellemek için kullanılır.
KÜRLEME SİSTEMLERİ (KÜKÜRT, ÇİNKO OKSİT)
Kükürt ve çinko oksit, vulkanizasyon veya lastik kürleme sırasında kauçuğu katı bir maddeye dönüştürmek için çok önemli bileşenlerdir. Kürleme sistemleri, vulkanizasyon süresini kısaltır ve lastik sertleştirme veya vulkanizasyon sırasında oluşan kauçuk matristeki çapraz bağların uzunluğunu ve sayısını etkiler.